• Hofstade dorp 21 - 9308 Hofstade
  • 0495 21 93 08
  • Open: vrijdag t/m maandag
  • Reserveren kan enkel telefonisch

Verhaal achter flan van bakkerij “De Vos”

Wie het begrip ‘Aalsterse flan’ hoort, denkt meteen ook aan bakkerij De Vos. Het recept van de familie De Vos behoort tot een van de meest iconische in de taartenwereld. Meer dan 90 jaar lang bleef het binnen de familie. Tot de bakkerij in 2013 de deuren voorgoed sloot. Even werd er gevreesd voor het definitieve afscheid van een van de lekkerste taarten uit ons land. Maar Maurice De Vos zag in Kastrol het perfecte doorgeefluik van de mythische flan. Het is dan ook met heel veel trots dat we de Aalsterse flan op onze kaart presenteren.

De specialiteit van het huis is flantaart, een lekkernij waarvoor de bakkerij tot ver buiten Aalst geroemd wordt. Het recept is een familiegeheim. ‘De flan is eigenlijk een simpel origineel Vlaams gerecht’, vertelt Maurice ‘Je vindt de flan al terug op schilderijen van Breugel. Mijn vader zette de taart op punt met een zeer lichte crème.’

Maurice sluit de bakkerij wegens gebrek aan opvolging. Zoon Nicolaas werkt als socioloog in Brussel en dochter Elena is verpleegkundige in de Onze-Lieve-Vrouwkliniek Aalst. ‘Als klein meisje klom Elena op een stoel om de kersen op de taart te plaatsen. Maar uiteindelijk koos ze toch een ander beroep’, zegt Regine. ‘De bakkerij was tegelijkertijd onze hobby en ons beroep. We konden trouwens rekenen op trouw personeel. Nicole en Albert Van Malderen werkten meer dan vijftig jaar in de zaak.’

door jla

Met de sluiting van bakkerij De Vos wordt een punt gezet achter een bakkersgeschiedenis van vijf generaties. In de Gentsestraat begonnen de ouders van Maurice met brood bakken in 1969. Voorheen waren er bakkerijen De Vos op de Grote Markt en in de Meuleschettestraat en de Gentse Steenweg. Maurice begon op zijn achttiende met een leercontract te werken. In 1983 nam hij de zaak over van zijn vader Jozef.